Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο VS Covid-19

    “Μπορεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να βοηθήσει στην καταπολέμηση του Covid-19?”, αναρωτήθηκε η κα Lisa Radinovsky με άρθρο της στο greekliquidgold.com τον περασμένο Ιούλιο. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια τροφή που να μας προστατεύει απόλυτα από τον κορωνοϊό, ωστόσο…

    Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν αποδείξει κατά καιρούς, ότι η διατροφή είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες διαμόρφωσης της συνολικής κατάστασης υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Το στατιστικό αποτέλεσμα αυτής της πανδημίας, συνεχίζει να καταγράφει την μεγαλύτερη συχνότητα παρουσίασης επιπλοκών (ή και τραγικής κατάληξης) όταν προηγείται η ύπαρξη χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακά θέματα, κυκλοφοριακό, παχυσαρκία κλπ. Η επιστήμη, επίσης, έχει συνδέσει -κατά τρόπο απόλυτο και τεκμηριωμένο- την ύπαρξη ή έλλειψη χρόνιων νοσημάτων σαν τα προαναφερθέντα, με τον τρόπο ζωής και την διατροφή. Κι έτσι απλά, η πιο συχνή ερώτηση της Ελληνίδας νοικοκυράς “-Τί να μαγειρέψω σήμερα?” αποκτά άλλη χροιά. 

    Στο ίδιο άρθρο, γίνεται αναφορά στο δημοσιευμένο επιστημονικό άρθρο του Έλληνα επικεφαλή του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Limerick Ιρλανδίας, Δρ. Ιωάννη Ζαμπετάκη. Με μία εκτενή & επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίαση, ο Δρ. Ζαμπετάκης διαπραγματεύεται τον ρόλο της διατροφής ως μακροχρόνιου παράγοντα διαμόρφωσης (ή μη) ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την τρέχουσα συγκυρία του κορωνοϊού, δίδεται ξεκάθαρο πρόκριμα υπέρ της Μεσογειακής διατροφής, ως ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος διατροφής “για την διατήρηση της καλής υγείας των υγιών ανθρώπων”. Κι αυτό γιατί η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, βιταμινών  (C, D, E) & μετάλλων (ασβέστιο, χαλκός και ψευδάργυρος) από τις ελάχιστα κατεργασμένες τροφές της Μεσογειακής διαρτοφής, γίνεται συνώνυμο της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου με αντιφλεγμωνώδη, αντιοξειδωτικά, αντιθρομβωτικά βιοενεργά συστατικά.  

    Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μακρυά από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, ιδιαίτερη σημασία έχουν και άλλα βιοενεργά συστατικά που περιέχονται στην Μεσογειακή διατροφή, εξαιτίας της αντιφλεγμωνώδους αντιθρομβωτικής και αντιοξειδωτικής δράσης τους. Ο λόγος για τις φαινολικές ενώσεις και τις ευεργετικές βιοενεργές ιδιότητές τους, που μέσα από την βιταμίνη Ε απαντώνται ανάμεσα στ’ άλλα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Γενικά, η αντιοξειδωτική δράση της συγκεκριμένης βιταμίνης έχει ήδη μελετηθεί και αποδειχθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη Ε απαντάται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ανοσοκύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

    Το 2016, άλλη μία επιστημονική δημοσίευση, έγινε στην Φιλανδία από τον Harri Hemilä, (Department of Public Health, University of Helsinki). Σε εργαστηριακές έρευνες, ερευνήθηκε η επίδραση της βιταμίνης Ε στο ανοσοποιητικό σύστημα. Δεκάδες πειράματα σε ζώα διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Ε προσέφερε προστασία έναντι λοιμώξεων που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια. Σε έρευνες που έγιναν σε ανθρώπους, (άνδρες 50-75 ετών), συμπληρώματα βιταμίνης Ε, είχαν ως αποτέλεσμα απίστευτη μείωση κατά 69-72% της εμφάνισης πνευμονίας, καταλήγοντας στην διαπίστωση της ανάγκη για περισσότερη έρευνα. Έτσι, αν και υπάρχουν λίγα στοιχεία για τη χρησιμότητα της βιταμίνης Ε ως προφυλακτικού ή θεραπευτικού παράγοντα κατά του Covid-19, ωστόσο - όπως ισχυρίζονται και τα δύο άρθρα - αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω! Σε τελική ανάλυση, η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη προτείνει ότι ένας συνδυασμός βιταμινών C & E μπορεί να είναι μια χρήσιμη αντιοξειδωτική θεραπεία για τις καρδιολογικές επιπλοκές του Covid-19.

    Συμπερασματικά, μαζί με την (έτσι κι αλλιώς αναγκαία…) σωστή υγιεινή, την (έξω από το ταμπεραμέντο μας…) επιβεβλημένη χρήση μάσκας & τα (για όλους δυσκολόπεπτα…) μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι αυταπόδεικτο ότι η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι εξίσου αναγκαία για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας ένα οχυρό. Δεν αντέχουμε την πολυτέλεια να προσπεράσουμε την ευκαιρία ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμωνώδεις ουσίες, με φαινολικές ενώσεις και βιταμίνες. Μέχρι να βρεθεί οριστικά το φάρμακο ή το εμβόλιο γι’ αυτήν την ασθένεια που μαστίζει όλη την ανθρωπότητα, το να διατηρεί κανείς ένα υψηλό επίπεδο συνολικής υγείας, μοιάζει να είναι το next best thing. Μπορεί το ελαιόλαδο να μην είναι το φάρμακο κατά του κορωνοϊού, αλλά ένα είναι σίγουρο: ως ο θεμέλιος λίθος της Μεσογειακής διατροφής & μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε, συνεχίζει να αποτελεί διαχρονικά ένα πολύτιμο σύμμαχο υγείας.

Scroll To Top
Θα μας βρείτε
Μενελάου Λουντέμη 1, Νέα Ιωνία 38446
Τηλέφωνο: 24210 90272
2021 © kallistefi. All rights reserved