Μεσογειακή διατροφή: η καλύτερη για το 2022

    Η Μεσογειακή διατροφή ερευνήθηκε από επιστημονική επιτροπή 27 ειδικών στην Αμερική και κατατάχθηκε (για άλλη μία χρονιά) ως η καλύτερη διατροφή για το 2022. Τυχαίο?

 

    Το περιοδικό US News & World Report, μόλις στις 4 Ιανουαρίου 2022, δημοσίευσε μία έρευνα για το ποιό είναι το καλύτερο ανάμεσα σε 40 διαφορετικά διατροφικά μοντέλα. Για το λόγο αυτό ανέθεσε σε 27 ειδικούς (οι περισσότεροι με ακαδημαϊκή καριέρα σε Πανεπιστήμια και Κολλέγια της Αμερικής) γιατρούς, διατροφολόγους, καρδιολόγους, ειδικούς στον διαβήτη τύπου Β’, κλπ. να διεξάγουν την έρευνα.

    Οι 27 ειδικοί, έκαναν την έρευνά τους και βαθμολόγησαν τα διατροφικά μοντέλα με βάση 7 κριτήρια: ευκολία υιοθέτησης, αποτελεσματικότητα στο αδυνάτισμα (βραχυχρόνια και μακροχρόνια), διατροφική ακεραιότητα, ασφάλεια, και δυνατότητα πρόληψης & ελέγχου του διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο τέλος της ημέρας, η Μεσογειακή διατροφή κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη, ως η καλύτερη διατροφή.

 

    Παρότι δεν υπάρχει μία μόνο Μεσογειακή διατροφή, παρόλο που οι Έλληνες τρέφονται διαφορετικά από τους Ιταλούς (κι οι τελευταίοι διαφέρουν από τους Γάλλους ή τους Ισπανούς), ωστόσο μοιράζονται τις ίδιες αρχές: λιγότερα κόκκινα κρέατα, λιγότερη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Αντίθετα, στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής κυρίαρχη θέση έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ολικής άλεσης προϊόντα ζύμης, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και στην βάση τους το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα αρωματικά βότανα & φυτά όπως επίσης και τα ψάρια και τα θαλασσινά καθώς και η μέτρια πρόσληψη πρωτεΐνης από πουλερικά, αυγά, γιαούρτι και τυροκομικά προϊόντα. Κι ενώ το κόκκινο κρέας και τα γλυκά είναι για ειδικές περιστάσεις, δεν ισχύει το ίδιο για ένα-δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα. Σε ημερήσια βάση -κι ως μέρος αυτού του τρόπου ζωής- πρέπει να εκλαμβάνεται ως απαραίτητη και η ήπια άσκηση. Κάπως έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, διατηρείται το επιθυμητό βάρος την ίδια στιγμή που αποφεύγονται οι χρόνιες παθήσεις. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν οι αριθμοί, συγκρίνοντας τις στατιστικές που αφορούν την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου και διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

    Σύμφωνα με το Ισπανικό περιοδικό Mercacei που αναδημοσίευσε την συγκεκριμένη έρευνα, η Διεθνής Οργάνωση Μεσογειακής Διατροφής αποδίδει αξία πολιτισμικής κληρονομιάς σ’ αυτό το διατροφικό μοτίβο, το οποίο αν και βασίζεται στην απλότητα και την ποικιλία, έχει αναδείξει τον ισορροπημένο και ολοκληρωμένο συνδυασμό τροφών  από προϊόντα που παράγονται φρέσκα, εποχικά και τοπικά. Ανάμεσα σ’ αυτές τις τροφές, ξεχωρίζει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως η κύρια πηγή πρόσληψης λιπαρών με τα τόσα πολλά οφέλη για την υγεία. Βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προσφέρει προστασία από την νόσο του Αλτσχάιμερ, έχει αντιγηραντική δράση, καθιστώντας το την πιο υγιεινή λιπαρή βάση της διατροφής μας. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε την θετική επίδραση που έχει το ελαιόλαδο στο περιβάλλον, αφού ο βιώσιμος τρόπος καλλιέργειας της ελιάς προστατεύει τον πλανήτη μας.

    Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, στην σύγχρονη Αμερική του 2022,  δημιουργούνται ανάλογες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι η Μεσογειακή διατροφή έχει καθιερωθεί ως trend, αλλά ότι υπάρχουν ιστότοποι  όπου πωλούνται βιβλία μαγειρικής για Μεσογειακή κουζίνα, που σε προσκαλούν να γίνεις μέλος της ομάδας που έχουν δημιουργήσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, και όπου λαμβάνεις αρχική υποστήριξη -για να εξοικειωθείς- ακολουθώντας ένα μενού 4 εβδομάδων. Για να μην αναφέρουμε εταιρείες delivery που θα σου φέρουν έτοιμο γεύμα αποκλειστικά αυτής της κουλτούρας. Για φαντάσου… Όπως εδώ στην Ελλάδα μπαίνουμε σε πλατφόρμες οn-line για να παραγγείλουμε σουβλάκια, πίτσες, πεϊνερλί, εκεί έχουν την δυνατότητα να παραγγείλουν υγιεινό φαγητό Μεσογειακής διατροφής!

Scroll To Top
Θα μας βρείτε
Μενελάου Λουντέμη 1, Νέα Ιωνία 38446
Τηλέφωνο: 24210 90272
2023 © kallistefi. All rights reserved