Υπάρχει λόγος...

       Το γεγονός ότι πρώτος ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης, είχε καταγράψει τα οφέλη της κατανάλωσης ελαιολάδου για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι κάτι λίγο ως πολύ γνωστό. Αποκαλούσε το ελαιόλαδο “Μέγα Θεραπευτή”! Ωστόσο, οι ιστορικές και αρχαιολογικές θεωρίες που αναπτύχθηκαν γύρω από την πρώτη ιστορικά εξημέρωση και καλλιέργεια της ελιάς, είχαν διάφορες προσεγγίσεις…

       Η μέχρι σήμερα επικρατέστερη θεωρία, κατονόμαζε την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που περιλαμβάνει τις χώρες της Συρίας του Ισραήλ και του Λιβάνου, ως το πιθανότερο σημείο από όπου προήλθε η εξημέρωση της ελιάς. Στηριζόμενη σ’ αυτό η ίδια σύγχρονη θεωρία συνέχιζε λέγοντας -ως προς την εξάπλωση της καλλιέργειας- ότι περίπου πριν 4.500 χρόνια η ελαιοκαλλιέργεια  ήρθε στον Ελλαδικό χώρο κι από κει στην υπόλοιπη λεκάνη της Μεσογείου. 

       Όμως, η επιστημονική έρευνα είναι κάτι διαρκές, οπότε οι νεότερες ανακαλύψεις ανατρέπουν πολλές φορές τις παλαιότερες θεωρίες. Ο ερευνητής και γεωπόνος Γεώργιος Κωστελένος, κατέγραψε το 2011 στο βιβλίο του “Στοιχεία Ελαιοκομίας” για πρώτη φορά το δέντρο της φωτογραφίας με διάμετρο σχεδόν έντεκα μέτρων που βρίσκεται στο νησί της Νάξου. Με βάση το επιστημονικό δεδομένο ότι το ελαιόδεντρο μεγαλώνει κατά ένα χιλιοστό σε ακτίνα ανά χρόνο, η υπολογιζόμενη ηλικία του συγκεκριμένου δέντρου ανάγεται σε περίπου 6.000 χρόνια!

       Ο κεντρικός κορμός δεν υφίσταται όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, πώς θα μπορούσε άλλωστε μετά από 6 χιλιετίες ζωής..? Παραδόθηκε στην φυσιολογική φθορά του αδυσώπητου χρόνου. Τα κλαδιά όμως που διαχρονικά αναπτύσσονταν περιμετρικά της ρίζας του δέντρου, είναι μπροστά στα μάτια μας, μοιάζουν με μικρά δεντράκια που χορεύουν κυκλικά τον “χορό της ζωής”. Και στέκουν ακόμα εκεί, όρθια, να μαρτυρούν την ηλικία του αρχαιότερου εν ζωή ελαιόδεντρου στο κόσμο.

       Στο βίντεο του 2018 (link παρακάτω), ο ίδιος ο ερευνητής εξηγεί με απόλυτα επιστημονικό τρόπο γιατί η “Γεροντοελιά στ’ Αδησαρού” είναι με βάση τους ισχυρισμούς του το ζωντανό μνημείο της φύσης, που καταμαρτυρά ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί με αποδείξεις την πατρότητα της καταγωγής, της εξημέρωσης και της καλλιέργειας της ελιάς διεθνώς. Υπάρχουν όλες οι τεχνικές, επιστημονικές τεκμηριώσεις των ισχυρισμών του. 

“διεκδικούμε την πατρότητα της εξημέρωσης της ελιάς”
-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ

       Υπάρχει λόγος λοιπόν που στον ιστότοπο της εταιρείας μας, στην ενότητα “το δικό μας ταξίδι”, αναφέρεται η Ελλάδα ως η χώρα που ανακάλυψε και διέδωσε σ’ όλο τον κόσμο την καλλιέργεια της ελιάς. Υπάρχει λόγος που δώσαμε τόσο μεγάλη σημασία στα Ελληνικά ονόματα τόσο της εταιρείας μας όσο και του προϊόντος μας. Υπάρχει λόγος που προσπαθήσαμε να αποδώσουμε στην όψη μίας φιάλης, με τόσο συμβολισμό οπτικές αναφορές στην πολιτισμική μας παράδοση. 

       Είμαστε υπερήφανοι, ως Έλληνες, που υπηρετούμε από το δικό μας μετερίζι μία τόσο αρχαία ιστορία, την ελαιοκομία. Θεωρούμε εύλογο χρέος μας να το διαδώσουμε σ’ όλο τον κόσμο πως οι ρίζες της παγκόσμιας ελαιοκομίας βρίσκονται εδώ στην Ελλάδα. Στην “Γεροντοελιά στ’ Αδησαρού” στην Νάξο..!

 

Πηγές 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=274&v=9dBZpxvp328&feature=emb_logo

https://www.naxospress.gr/arthro/paideia/naxos-i-gerontoelia-st-adisaroy-apokalyptei-mystika-ygeias

https://www.ypaithros.gr/eksimerosi-agrielias/

http://blueskytv.gr/2018/05/ζωντανό-μνημείο-στη-νάξο-η-αρχαιότερη/

http://www.embryopub.gr/index.php?target=products&product_id=3519

http://www.embryopub.gr/index.php?target=products&product_id=3663

http://www.embryopub.gr/index.php?target=products&product_id=2215

 

 

Scroll To Top
Θα μας βρείτε
Μενελάου Λουντέμη 1, Νέα Ιωνία 38446
Τηλέφωνο: 24210 90272
2020 © kallistefi. All rights reserved